employee
Nizhny Novgorod, Russian Federation
employee
Russian Federation
A microwave installation was created to boil waste products of poultry and animal slaughtering in a periodic mode. It consists of a horizontal cylindrical screening body. Inside it a perforated disc-rotor from non-ferromagnetic material, rotating the motor is installed. The cylindrical resonators are rigidly fixed on the periphery of the disc-rotor. Inside each resonator the removable dielectric heat resistant containers are mounted by clamps, which covers are perforated. The inner surface of the containers is covered with a silicone material. Microwave generator units are installed on the cover of shielded enclosure, opening with handles by hinges. At the base of the body there is a drain connection. To justify structurally and technological parameters of microwave installation we analyzed the changes in the electrical parameters of the muscle tissue, skin, bone, fat, depending on the frequency of electromagnetic fields exposure. The permittivity changes of raw materials, wavelength in the feed, penetration depth of electromagnetic radiation in the feedstock were also analyzed. The effect volume heating of inedible waste in the electromagnetic field is achieved due to penetration of the field into the feed to a considerable depth. At a certain depth of penetration it becomes possible to prove the form of processed raw material in resonator depending upon the requirements of the process and electromagnetic field parameters. The temperature and conductivity of the material greatly influence to the penetration depth.
shielded enclosure; perforated disc-rotor; cylindrical resonators with perforated bases; dielectric containers, silicone coating; microwave generators.
В процессе убоя, обескровливания, потрошения птиц и животных накапливаются технические отходы. В качестве сырья для выработки белковых кормов используются кровь, кишечник, легкие, почки, селезенка, половые органы, кутикула мышечных желудков и т.д. Технические отходы (разнообразное сырье по виду) следует перерабатывать сразу же после их получения из убойного цеха. Известно, что при выработке белковых кормов сырье варят в котлах, жир сливают. Разваренную массу используют для откорма свиней как ценную белковая добавка из побочных продуктов переработки отходов убоя птицы и животных [1, 2]. Вареные корма вырабатывают в тех случаях, когда не имеется условий для производства сухих кормов.
Поэтому следует разрабатывать технологию и техническое средство, позволяющие стерилизовать продукт в процессе варки сырья для агропредприятий малой и средней мощности.
Анализ работ позволил совершенствовать процесс термообработки непищевых отходов убоя животных и разработать конструкционные узлы, выявить эффективные модели сверхвысокочастотных (СВЧ) установок. Разработаны различные типы СВЧ установок с новыми резонаторными камерами [3,4,5,6,7]. Однако, задача повышения кормовой ценности непищевых отходов убоя животных для фермерских хозяйств с использованием маломощных магнетронов, остается еще нерешенной и актуальной.
1. Fayvishevskiy M.L. Pererabotka nepischevykh otkhodov myasopererabatyvayushchikh predpriyatiy. [Processing of non-food waste meat processing plants]. - SPb. GIORD, 2000, P. 83.
2. Ivashov V.I. Tekhnologicheskoe oborudovanie predpriyatiy myasnoy promyshlennosti. Chast 1. Oborudovaniye dlya uboya i pervichnoy obrabotki. [Technological equipment of enterprises of the meat industry. Part 1: Equipment for slaughtering and primary processing]. - M.: Kolos, 2001. - P. 552 (P. 516).
3. Novikova G.V. Heat the fat-containing raw materials by influence the electromagnetic field of ultrahigh frequency. [Termoobrabotka zhirosoderzhaschego syrya vozdeystviyem elektromagnitnogo polya sverkhvysokoy chastoty / M.V. Belova, A.A. Belov, D.V. Poruchikov, G.V. Novikova // Vestnik Nizhegorodskoy gosudarstvennoy sel'skokhozyaystvennoy akademii. - The Herald of Nizhny Novgorod State Agricultural Academy. - 2015. № 2(6). - P. 42…46. ISSN 2306-8647.
4. Novikova, G.V. Installation for melting out of fat. [Ustanovka dlya vytopki zhira]. / G.V. Novikova, I.M. Selivanov, M.V. Belova, I.G. Ershova, A.B. Ospanov // Estestvennye i tekhnicheskie nauki. - Natural and Technical sciences. 2015, № 6. - P. 288…290. ISSN 1684-2626.
5. Novikova G.V. Multiresonator installation for melting fat. [Mnogorezonatornaya ustanovka dlya plavleniya zhira]. / A.G. Samodelkin, G.V. Novikova, M.V. Belova, I.G. Ershova, A.A. Belov // Estestvennye i tekhnicheskie nauki. - Natural and Technical sciences. 2015, № 6. - P. 291…293. ISSN 1684-2626.
6. Patent № 2600697 RF, MPK. Sverkhvysokochastotnaya ustanovka dlya plavleniya zhira. (Patent number 2600697 RF IPC. Microwave installation for melting fat / I.M. Selivanov, M. Belov, A.A. Belov, I.G. Ershov, G. Novikova, O.V. Mikhailov; the applicant and the patentee ANOVA “ATB” (RU). - № 2015117451; appl. 04/28/2015. Bull.№ 30 of 10.03.2016).
7. Patent № 581224 RF, MPK. (Tsentrobezhnaya ustanovka dlya termoobrabotki zhirosoderzhaschego syrya v elektromagnitnom pole sverkhvysokoy chastity). Patent number 581,224 RF, IPC. Centrifugal apparatus for heat treatment of fat-containing raw material in the electromagnetic field of ultrahigh frequency. / O.V. Mikhailova, M.V. Belov, A.A. Belov, G.V. Novikov, I.G. Ershov; the applicant and the patentee IN MADI (RU). - № 2014150840/20 (081,472); appl. 17/12/2014. Bull. Number - 12
8. Rogov, I.A. Elektrofizicheskie, opticheskie i akusticheskie kharakteristiki pischevykh produktov. [Electro-optical and acoustic characteristics of food]. / I.A. Rogov. - M..: Legkaya i pishchevaya promyshlennos, 1981. - P. 288.