IMPACT OF HARVESTING TERMS AND POST-HARVEST PROCESSING ON CROP AND SOWING QUALITIES OF PEAS
Abstract and keywords
Abstract (English):
Peas – the main leguminous culture in the Republic of Bashkortostan. The productivity characteristics of peas are determined by such key indicators, as the volume of 1000 seeds, the specific weight, the weight of 1000 seeds, the germination energy and capacity. We conducted an assessment of pea seeds quality, depending on skewing, the humidity of the seeds during threshing, and also selected from the lower, middle and upper beans. The features of growth, development and elements of the crop structure of grown plants from these seeds were studied. Field experiments were conducted in the laboratory of selection and seed-growing of leguminous crops of Bashkir Scientific Research Institute of Agriculture; laboratory analyzes and statistical analysis of data - at the Soil science, Botany and plant breeding Department of Bashkir State Agrarian University in 2014-2016. The soil of experimental sites are represented by carbonate chernozem. Experiments were laid in triplicate. The registration area of the plots was 150 square meter. During the years of research the meteorological conditions were contrasting. The objects of research were highly productive varieties of pea Chishminskiy 229, Pamyati Khangildin. It was found that the best time to start skewing these varieties of peas for grain comes when the ripening of of beans is 60-70%. Threshing peas with a moisture content of seeds above 19-20% led to a decrease in their germination. Also, our studies showed that the quality of seeds from plants, grown from the seeds of the upper beans, was lower than that of the middle and lower beans. Seeds proved to be of different quality not only in terms of the volume of 1000 seeds, specific gravity and weight of 1000 seeds, but also in productivity. According to the energy of germination and germination, pea seeds, depending on the location of the beans on the plant, did not have significant differences.

Keywords:
pea, specific gravity, weight of 1000 seeds, germination energy, germination capacity.
Text
Publication text (PDF): Read Download

Горох посевной является одной из важнейших зернобобовых культур в мире и в Республике Башкортостан [1, 2]. Отмечено, что у гороха в фазе созревания нижних бобов верхние бывают обычно зелеными и с неналившимися семенами [3]. Эти биологические особенности культуры вызывают некоторые затруднения в определении оптимальных сроков скашивания гороха. При поздних сроках скашивания можно потерять наиболее ценную часть урожая – семена нижних бобов, а при ранних – недополучить часть урожая за счет неполного налива семян в верхних бобах [4, 5]. Исследователи Н.Н. Кулешов (1963), Е.П. Чунин (1968) отмечают, что накопление сухого вещества в семенах зернобобовых культур прекращается при влажности их, близкой к 40%, а В.С. Федотов (1960) считает, что налив семян за счет веществ, отложенных в створках боба, может происходить и после скашивания гороха до его обмолота [6, 7, 8]. Он установил, что семена, оказавшиеся к моменту скашивания недозревшими, увеличиваются в весе в процессе послеуборочного дозревания на 10-12% за счет оттока пластических веществ из створок бобов в семена [8].

В литературных источниках вопрос о сроках скашивания гороха на зерно остается открытым. Так, по мнению отдельных исследователей, косьбу следует начинать при созревании 60-70% бобов [8, 9]. В.М. Кавун, П.Г. Отченаш (1962), А.А. Зиганшин (1968), Е.П. Чунин (1968), Г.Т. Кильдяшев (1985), Ф.А. Давлетов (2015) считают, что горох следует скашивать при созревании ²/3 нижних бобов на растении, а М.С. Шульга (1964) – при полной спелости всех бобов [7, 10-14]. На наш взгляд, возможно, для определенных сортов и в конкретных почвенно-климатических условиях эти сроки правильны. В связи с этим необходимость изучения сроков скашивания гороха на зерно является актуальной задачей.

Условия, материалы и методы исследований.

Полевые опыты проводились в Чишминском селекционном центре ФГБНУ Башкирский НИИСХ, а лабораторные анализы, математическая обработка данных и оформление работы – на кафедре почвоведения, ботаники и селекции растений ФГБОУ ВО БГАУ.

Почвы опытных участков – карбонатные черноземы средней мощности. Гумуса в верхнем слое почвы содержится 8,3%, общего азота – 0,4%, подвижного калия на 100 г почвы – 42,1 мг, окиси фосфора – 23,7 мг. Почва нейтральная, рН=6,8-7,2, по механическому составу относится к среднесуглинисто-иловато-песчаным.

Метеорологические условия в годы исследований были контрастными, что характерно для климата зоны. По сумме осадков, запасам продуктивной влаги в почве и температуре воздуха за вегетационный период наиболее благоприятным был 2016 год, засушливым – 2014 год и острозасушливым – 2015 год.

Опыты закладывались в трехкратной повторности, учетная площадь делянок – 150 м2. Предшественник – озимые зерновые культуры.

 

References

1. Gaynullina K.P. Geneticheskoe raznoobrazie iskhodnogo materiala dlya selektsii gorokha (Pisum sativum L.) v usloviyakh Preduralskoy stepi Bashkortostana: dis. …kand. biol. nauk: 06.01.05. (Genetic diversity of the initial material for pea selection (Pisum sativum L.) in the conditions of the Urals steppe of Bashkortostan: dissertation for the degree of Ph.D.of Biology: 06.01.05.). - SPb., 2013. - P. 156.

2. Davletov F.A. Nasledovanie morfologicheskikh priznakov u gorokha. // Sb. nauch. tr., posvyashhennyy 75-letiyu so dnya rozhdeniya U.G. Gusmanova “Rol nauki v innovatsionnom razvitii selskogo khozyaystva. Chast 2. Innovatsionnye tekhnologii - osnova konkurentosposobnosti selskogo khozyaystva”. (Inheritance of morphological features of pea. / F.A. Davletov, K.P. Gaynullina // Collectin of scientific works, dedicated to the 75th anniversary of U.G. Gusmanov birth “The role of science in the innovative development of agriculture. Part 2. Innovative technologies are the basis of agricultural competitiveness”). - Ufa, 2010. - P. 83-87.

3. Srivastava J.P. Seed Production Technology / J.P. Srivastava, L.T. Simiarski. - Aleppo: ICARDA, 1986 - 287 p.

4. Siddique A.B. Effects of Time of Harvest at Different Moisture Contents on Seed Fresh Weight, Dry Weight, Quality (Viability and Vigour) and Food Reserves of Peas (Pisum sativum L.) / A.B. Siddique, D. Wright // Asian Journal of Plant Sciences. - 2003. - № 2. - P. 983-992.

5. Ketsa S. Growth, physico-chemical changes and harvest indices of small edible-podded peas (Pisum sativum L. Var. macrocarpon) / S. Ketsa, S. Poopattarangk // Tropical Agriculture. - 1991. - Vol. 68. - P. 274-278.

6. Kuleshov N.N. Agronomicheskoe semenovedenie: uchebniki i uchebn. posobiya dlya vysshikh s.-kh. uchebn. zavedeniy. [Agronomical seed breeding: textbooks and tutorials for higher agricultural institutions]. / N.N. Kuleshov. - M.: Selkhozizdat, 1963. - P. 304.

7. Chunin E.P. Vliyanie norm vyseva, sposobov poseva i sroka uborki na urozhai i kachestva semyan gorokha v Preduralskoy stepi Bashkirii: avtoref. dis. …kand. s.-kh. nauk. (Influence of seeding rates, methods of sowing and harvesting time on productivity and quality of pea seeds in the Urals steppe of Bashkortostan: dissertationfor the degree of Ph.D. odArgiculture). / E.P. Chunin. - Ufa, 1966. - P. 26.

8. Fedotov V.S. Gorokh. [Pea]. / V.S. Fedotov. - M.: Selkhozgiz, 1960. - P. 259.

9. Gaysin Sh.A. Gorokh v Bashkirii. [Peas in Bashkortostan]. / Sh.A. Gaysin. - Ufa: Bashknigoizdat, 1972. - P. 72.

10. Kavun V.M. An important source of increasing grain production. [Vazhnyy istochnik uvelicheniya proizvodstva zerna]. / V.M. Kavun, P.G. Otchenash // Gorokh. - Pea. - M.: Selkhozizdat, 1962. - P. 25-37.

11. Ziganshin A.A. Voprosy vozdelyvaniya gorokha v lesostepi Povolzhya: avtoref. dis. …d-ra s.-kh. nauk. (Questions of peas cultivation in the forest-steppe of the Volga region: the author’s abstract for the degree of Doctor of Agriculture). / A.A. Ziganshin. - Saratov, 1968. - P. 46.

12. Kildyashev G.T. Sroki poseva i normy vyseva gorokha na zerno i zelenyy korm v zone chernozemnykh pochv yuzhnogo Preduralya: avtoref. dis. …kand. s.-kh. nauk: 06.01.09. (Sowing terms and sowing rates of peas for grain and green fodder in the chernozem zone soils of the south Urals: author’s abstract for degree of Ph.D.of Agriculture: 06.01.09). / G.T. Kildyashev. - Orenburg, 1985. - P. 14.

13. Davletov F.A. Selektsiya i tekhnologiya proizvodstva gorokha v Bashkortostane. [Selection and technology of pea production in Bashkortostan]. / F.A. Davletov. - Ufa: Mir pechati, 2015. - P. 164.

14. Shulga M.S. Opyt raboty po selektsii gorokha na Uladovo-Lyulinetskoy opytno-selektsionnoy stantsii // Selektsiya i semenovodstvo zernobobovykh kultur. [Pea breeding experience at the Uladovo-Lulinets experimental-breeding station. / M.S. Shulga // Selection and seed-growing of leguminous crops]. - M.: Kolos, 1965. - P. 51-59.

15. Maysuryan N.A. Rastenievodstvo: laboratorno-prakticheskie zanyatiya. [Crop production: laboratory and practical classes]. / N.A. Maysuryan. - M.: Kolos, 1964. - P. 399.

16. Dospekhov B.A. Metodika polevogo opyta. [Field experience methodology]. / B.A. Dospekhov. - 6-e izd., ster. - M.: Alyans, 2011. - P. 352.

Login or Create
* Forgot password?