BARLEY PRODUCTIVITY DEPENDING ON NUTRITION BACKGROUND AND SEEDING RATE
Abstract and keywords
Abstract (English):
Barley is cultivated for food, technical and feed purposes. Barley grain is used for barley flour, pearl barley and a number of products, from which are prepared for our nutrition. In addition, it is used for the preparation of coffee substitutes, in the alcohol and brewing industries, has high feed qualities and is widely used as a concentrated feed for all types of farm animals, especially pigs. The results of studies showed that the dynamics of plant density and root rot damage were more influenced by planting rates, less than the estimated dose of fertilizers. The best nutritional regime and the maximum barley productivity (4.06 tons per hectare) with good grain quality indicators were obtained against the calculated nutritional background (4.0 tons per hectare) with a sowing rate of 5 mln. germinating seeds per 1 ha. The two-factor field experience with serial distribution of plots was laid on leached chernozem in LLC AF “Zay” of Zainsky district of the Republic of Tatarstan in 2013-2015. The purpose of the research was to study the biological characteristics of the variety and soil and climatic conditions for yield and quality indicators of barley grain. The objectives of our research were: to determine the effect of the seeding rate on the density of the stalk, damage to plants by root rot, the dynamics of plant nutrients, weediness of crops, yield and quality of barley grain. In the course of our studies, we found that the minimum value of barley grain quality indicators was observed against the background without fertilizers when sowing 5.5 million units per hectare: nature was 620 g/l, filmy 9.4%, germination 96.8%, the protein content of 11.9% and the extractivity of 77.0%, the maximum against this background was observed when sowing 4.0 million units per hectare. The barley grain quality indicators, grown against a calculated nutritional background, may well correspond to the brewing industry. The formation dynamics of plant densities and affection with their root rot had a greater influence on planting rates, and less calculated doses of fertilizers.

Keywords:
seeding rate, fertilizer doses, root rot damage, weediness of crops, crop quality, productivity
Text
Publication text (PDF): Read Download

В последние годы проведены исследования по разработке технологических приемов его выращивания для различных зон европейской части Российской Федерации, где установлены оптимальные сроки и нормы посева, дозы удобрений, особенности применения гербицидов, регуляторов роста и протравителей семян [1–3].

В учебно-опытном поле Оренбургского ГАУ в 2005–2007 гг. на черноземе южном среднемощном карбонатном тяжелосуглинистом нормы высева оказали влияние на величину объемной массы зерна сортов ярового ячменя Оренбургский 15 и Лакомб. Максимально она сформировалась на варианте с нормой высева 4,0 млн всхожих семян/га (652 и 594 г/л соответственно). Этот  показатель снижался на 2–9 г/л в разряженных посевах с нормой высева 2–3 млн шт./га,  у сорта Оренбургский 15 и на 5–14 г/л – у сорта Лакомб, в загущенных посевах (5 млн шт./га) – на 5 г/л и 3 г/л соответственно [4].

На опытном стационаре ФГБНУ ФРАНЦ («ДЗНИИСХ») в 2014-2016 гг. повышение посевной нормы с 3 до 4 млн шт./га способствовало увеличению урожайности при разных уровнях минерального питания на 2,4-7,5 ц/га, или на 11,2-26,8% по сравнению с контролем. Норма высева семян 5 млн шт./га обеспечивала аналогичную прибавку в диапазоне 4,3-10,9 ц/га, или 19,9-38,9%.

Повышение уровней минерального питания ярового ячменя также способствовало росту прибавок урожайности зерна. Большая прибавка урожайности отмечена на вариантах с нормой N80Р80К80, достигнув 6,4-13,0 ц/га или 29,6-50,2 ц/га по сравнению с участками, где удобрения не вносились. [5,6,7].

Формирование урожая ячменя и качества зерна во многом зависит от технологии возделывания культуры и прежде всего от обеспеченности элементами питания, предпосевной обработки почвы и  сроками посева и другими факторами, которые влияют на рост и развитие культуры, их интенсивность и направленность биохимических и физиологических процессов.

Цель исследований – изучение биологических особенностей сорта и влияние почвенно-климатических условий на урожайность и качественные показатели зерна ячменя. В задачи наших исследований входило: определить влияние нормы высева на густоту стеблестоя, поражение растений корневыми гнилями, динамику элементов питания растений, засоренность посевов, урожайность и качество зерна ячменя.

Условия, материалы и методика исследований. Полевой двухфакторный опыт с порядковым размещением делянок  был заложен на выщелоченном черноземе в ООО АФ «Зай» Заинского района РТ в 2013-2015 гг.  Посевная площадь делянок и размещение их происходило в трех повторностях: (удобрения) 486 

(18 х 27) м2, (нормы высева) – 97 (3,6 х 27) м2, учетная – 75 м2. Предшественником ячменя во все годы была озимая пшеница.

Полевые опыты были проведены по следующей схеме: Фактор А – Фоны питания: 1. Без удобрений (контроль); 2. NРК на 4 т зерна с 1 га. Фактор В – Нормы высева:  1. 4,0 млн шт./га; 2. 4,5 млн шт./га; 3. 5,0 млн шт./га; 4. 5,5 млн шт./га; 5.  6,0 млн шт./га.

 

References

1. Kopylov V.I. Vliyanie mineralnykh udobreniy na velichinu i kachestvo urozhaya sortov yarovogo yachmenya v usloviyakh neustoychivogo uvlazhneniya: avtoref. dis. kand. s.-kh. nauk. (Influence of mineral fertilizers on the size and quality of the crop of spring barley varieties in conditions of unstable moisture: Abstract of a thesis for a degree of Ph.D. of Agriculture). / Mordov gos. un-t im. N. P. Ogarova. - Saransk, 2004. - P. 14.

2. Marov A.V. Formirovanie urozhaynosti i kachestva zerna pivovarennogo yachmenya pod vliyaniem udobreniy i regulyatorov rosta v lesostepi Povolzhya : avtoref. dis. kand. s.-kh. nauk. (The formation of yield and grain quality of brewing barley under the influence of fertilizers and growth regulators in the forest-steppe of Volga region: Abstract of a thesis for a degree of Ph.D. of Agriculture). / Penzen. gos. s.-kh. akad. - Penza, 2009. - P. 24.

3. Parfenov A.S. Tekhnologicheskie svoystva sortov pivovarennogo yachmenya v zavisimosti ot priemov vozdelyvaniya v lesostepi Srednego Povolzhya: avtoref. dis. kand. s.-kh. nauk. (Technological properties of varieties of malting barley, depending on the cultivation methods in the forest-steppe of the Middle Volga region: Abstract of a thesis for a degree of Ph.D. of Agriculture). / Penzen. gos. s.-kh. akad. - Penza, 2009. - P. 24.

4. Badreev R.M. Vliyanie norm vyseva, sposobov vneseniya i urovnya azotnogo pitaniya na urozhaynost i kachestvo zerna mnogoryadnogo i dvuryadnogo yachmenya na chernozemakh yuzhnykh Orenburgskogo Preduralya: avtoref. dis. kand. s.-kh. nauk. (Influence of seeding rates, application methods and the level of nitrogen nutrition on the yield and grain quality of multi-row and two-row barley in the chernozem of the southern Orenburg Urals: Abstract of a thesis for a degree of Ph.D. of Agriculture). / Orenburg. gos. agrar. un-t. - Orenburg, 2008. - P. 20.

5. Makarova Zh.R., Kulygin V.A. The effectiveness of mineral fertilizers in spring barley. [Effektivnost mineralnykh udobreniy na yarovom yachmene]. // Ekonomika i biznes: teoriya i praktika. - Economics and business: theory and practice. 2018. №9. P. 116-118

6. Grinko A.V., Markarova Zh.R. Optimization of protection of spring barley from dominant weeds in Rostov region. [Optimizatsiya zaschity yarovogo yachmenya ot dominiruyuschikh sornyakov v Rostovskoy oblasti]. // Mezhdunarodnyy zhurnal gumanitarnykh i estestvennykh nauk. - International Journal of Humanities and Natural Sciences. 2018. №4. P. 104-106

7. Zinchenko V.E., Grinko A.V., Kulygin V.A. The influence of technology elements on spring barley productivity in the conditions of ordinary chernozems. [Vliyanie elementov tekhnologii na produktivnost yarovogo yachmenya v usloviyakh obyknovennykh chernozemov. // Izvestiya Orenburgskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. - The Herald of Orenburg State Agrarian University. 2017. № 5 (67). P. 48-51.

Login or Create
* Forgot password?