DEVELOPING THE COMPLEX SYSTEM OF LABOUR EFFI CIENCY MANAGEMENT INDICES AT FOOD RETAILS
Abstract and keywords
Abstract (English):
The labour effi ciency in food retails can be only evaluated by the system of indices which characterize various aspects of labour management. Developing the system of labour efficiency management includes defi ning the aims and valuation objects, choosing the indices structure, methodology, methods and tools of their measurements. The proposed approach to the development of labour efficiency indices system in food retails is based on the M. Hammer and L. Hershman model which consists of the result indices and factor indices such as time consumption, work quality and cost of merchanting service within standards of a particular trading format of food retails. A list of labour efficiency indices has been made based on the public reports of the leading food retails. To evaluate the indices data, the“Traffi c Light” model is suggested. A number of requirements for making labour efficiency reports have been presented.

Keywords:
food retails, labour efficiency, personnel costs efficiency, human resources management efficiency, labour efficiency indices system.
Text

ВВЕДЕНИЕ

Управление эффективностью труда является важнейшей задачей любого предприятия розничной торговли продуктами питания (далее — РТПП), так как его деятельность в значительной степени определяется качеством процессов управления трудом. Это объясняется высоким уровнем ручного труда в торговле, большую часть которого невозможно автоматизировать, высокой долей затрат на персонал в общих затратах предприятия, зависимостью качества торговой услуги и производительности труда от рядового работника [8]. Поэтому систематическое и целенаправленное управление эффективностью труда становится важнейшим условием прибыльности и конкурентоспособности предприятия РТПП. Такой подход предполагает создание системы показателей эффективности труда, формирование инструментов и организацию процессов измерения, оценки и анализа показателей для своевременного выявления проблем и принятия соответствующих решений в области управления трудом на предприятии РТПП.

Отдельные показатели не могут продемонстрировать полную картину состояния эффективности труда на предприятии. Действительно полезными для определения областей и направлений ее повышения могут быть только группы показателей, сформированные таким образом, «…чтобы они с одного взгляда давали представление о ходе всего бизнеса» [7], а при наличии отклонений — осуществлять корректировку действий для достижения целей в «битве за эффективность» [10]. При этом важно понимать, что «…корень проблем низкой эффективности лежит не в ошибках конкретного человека, а в организации работы на предприятии в целом» [12, с. 34].

References

1. Gavrilov R.V. Proizvoditel’nost’ truda: pokazateli planirovaniya i metody izmereniya [Productivity: planning and methods of measurement indicators]. Moscow, Ehkonomika Publ., 1985. 120 p.

2. Germanova O.E. Proizvoditel’nost’: ehkonomicheskoe soderzhanie i pro-blemy izmereniya [Performance: the economic content and measurement problems]. Moscow, Nauka Publ., 1996. 188 p.

3. Gershun A, Gorskij M., Tekhnologii sbalansirovannogo upravleniya [balanced management technologies]. Moscow, ZAO «Olimp-Biznes» Publ., 2006. 416 p.

4. Diksi. Godovoj otchet za 2014 g. (in Russian). Available at: http://www.dixygroup.ru

5. Lenta. Godovoj otchet za 2014 g. (in Russian). Available at: http://www.lentainvestor.com

6. Magnit. Godovoj otchet za 2014 g. (in Russian). Available at: http://ir.magnit.com

7. Marr B. Klyuchevye pokazateli ehffektivnosti. 75 pokazatelej, kotorye dolzhen znat’ kazhdyj menedzher [Key Performance Indicators. 75 indicators that every manager should know]. Moscow, BINOM. Laboratoriya znanij Publ., 2014. 340 p.

8. Nagibina N.I. The main areas of management efficiency of labor in retail trade of food products. Internet-Zhurnal «Naukovedenie» [Science of science]. 2015, V. 7, I.. 6. Available at: http://naukovedenie.ru/PDF/06EVN615.pdf (accessed 25 January 2016).

9. Upravlenie ehffektivnost’yu deyatel’nosti. Kak vy upravlyaete svoim biz-nesom [Performance Management. How do you manage your business]. Available at: https://www.pwc.ru/ru/performance-improvement/assets/corporate-performance-management-ru.pdf (accessed 14.02.2016).

10. Fedoseev A.V., Karabanov B.M. Bitva za effektivnost’ [The battle for efficiency]. Moscow, Al’pina Pablisher Publ., 2013. 288 p.

11. Fitc-enc ZH. Rentabel’nost’ investicij v personal: izmerenie ehkonomi-cheskoj cennosti personala [Return on investment in human capital: measurement of the economic value of the personnel]. Moscow, Vershina Publ., 2006. 320 p.

12. Hammer M. Hershman L. Bystree, luchshe, deshevle: Devyat’ metodov rein-zhiniringa biznes-processov [Faster, better, cheaper: Nine methods of business process reengineering]. Moscow, Al’pina Pablisher, 2012. 356 p.

13. X5 Retail Group. Godovoj otchet za 2014 g. (in Russian) URL:http://www.x5.ru

14. Chto mogut skazat’ cifry o personale, ili Budushchee HR-analitiki [What can the numbers of staff, or the future of HR-analysts]. Available at: http://www.kpmg.com/ru/ru/issuesandinsights/articlespublications/pages/hr-analytics-future.aspx. (accessed 22.04.2015).

15. Esaulova I.A Scientific and practical approaches to management of labor productivity. Upravlenie personalom i intellektual’nymi resursami v Rossii [Human resources and intellectual resources management]. 2015, V. 4, I. 2, pp. 43-48. DOI:https://doi.org/10.12737/11205.

Login or Create
* Forgot password?